Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
 Adatvédelem/GDPR 
     Közérdekű adatok 
                   Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2019 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


Több, mint 100 m3 hulladékot gyűjtöttünk össze a TeSzedd! akció alkalmával

Tököl kül- és belterületén egyaránt sok önkéntes dolgozott azért, hogy megtisztítsa a várost az illegálisan lerakott hulladékoktól. Főleg a belterületi részeken több, mint 230 zsák hulladék gyűlt össze. A település széléről, illetve ún. „forró pontokról” további 48 m3-t szállíttattunk el konténerben. A legnagyobb részt – amit jellemzően a TeSzedd! akció keretében nem tudtunk volna elszállíttatni, mivel építési törmelék, lomtalanítási hulladék - pedig vállalkozó bevonásával, több mint 60 m3-nyi mennyiségben tüntettük el a város területéről. Ez volt a szemléletformáló kampány eddigi leghosszabb, legnagyobb akciója.

A hulladékot illegálisan lerakók alig egyötödét sikerül csak megbüntetni, még tettenérés esetében is találni lehet kiskapukat. Tökölnek évente több százezer forintjába kerül az ilyen környezetszennyezés felszámolása. A Kormány idén 240 millió forinttal támogatta az önkormányzatoknak az utak mentén, város szélén elhagyott illegális szemétlerakók felszámolására vonatkozó munkáját. Egy most készülő jogszabálytervezet szerint a jövőben bűncselekménynek minősülhet a közterületi szemetelés. Jelenleg szabálysértésnek minősül.

Ha valaki illegálisan helyez el szemetet magán- vagy közterületen és a hulladék között fellelt iratok, levelek alapján beazonosítható a személye, akkor felelősségre is vonható. A polgárjogi felelősség körében birtokháborítási eljárás is indítható, ha például a szomszéd által felhalmozott hulladék zavaró, vagyis büdös, vagy másként szennyezi a környező ingatlanokat. Az ilyen eljárások a jegyzőnél tett bejelentés alapján indulhatnak el, mint ahogy akkor is, ha közterületen talál valaki szemetet.