Gyengénlátóknak
       
                 
 Főoldal/Hírek 
       Kulcstémák 
   Tököl története 
       Önkormányzat 
  Ügyfélinformáció  
            E-ügyintézés 
 Adatvédelem/GDPR 
     Közérdekű adatok 
                    Térképek 
   Település-rendezés 
                Közösségek 
          Városfejlesztés 
  Közpénzek felhaszn. 
 2021 évi programok 
Tököli Tükör (újság) 
      Képek (galéria) 
       TDM szervezet 
    Hirdetmények 
  Közbeszerzés 
     Pályázatok 
      Választás 
Dunamédia 
               
          
       
     
   
  
 


Az 1956-os Forradalom és Szabadságharcra és Maléter Pálra emlékeztek Tökölön

A Honvédelmi Minisztérium és Tököl város önkormányzata hagyományosan minden év november 3-án koszorúzó megemlékezést szervet az 1958-ban kivégzett Maléter Pál honvédelmi miniszter, posztumusz vezérezredes emlékét őrző kopjafánál.
A tököli repülőtér bejáratánál elhelyezett emlékjel 1989 óta hirdeti, hogy a honvédelmi miniszter mártíromsága a repülőtéren berendezett egykori szovjet főhadiszálláson kezdődött, miután 1956 november 3-án a tárgyalásra érkező magyar kormányküldöttséget Ivan Szerov, a szovjet államvédelem hadseregtábornoka hitszegő módon foglyul ejtette.
Az idei megemlékezés résztvevőit Hoffman Pál, Tököl polgármestere köszöntötte, majd Szabó István, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára emlékezett Maléter Pálra.
A rendezvényen emlékműsort adott Pelsőczy László színművész mellett a Tököli Sváb Hagyományőrző Énekegyüttes, a Szárny-Nyitogató Alapfokú Művészeti Iskola és a Weöres Sándor Általános Iskola diákjai.
A kopjafánál koszorúzott a Honvédelmi Minisztérium képviselője, a térség országgyűlési képviselőjének megbízottja, Tököl polgármestere és alpolgármesterei, valamint Halásztelek Város Önkormányzata és számos 1956-os és tököli civil szervezet és egyház.
Hoffman Pál Tököl polgármestere és Szabó István a Honvédelmi Minisztérium államtitkára koszorút helyeztek el a 2006-ban elhelyezett Maléter Pál szobornál is.