A takarékosság az alap, de az újra tervezés elkerülhetetlen

Olyan időket élünk, amikor az energiaáremelkedés és infláció folyamatos alkalmazkodást, újratervezést igényel. A takarékosságra törekvést azonban nem a mostani helyzet kényszeríti ki belőlünk. A hosszútávú, holisztikus, teljességre törekvő gondolkodás a mindennapjaink része. Ennek köszönhető hogy már 2018-ban elkészítettük az Ecorisk Kft-vel a városi intézmények komplett energiatakarékossági programját.

Ehhez kapcsolódott a közvilágítás korszerűsítési, bővítési programunk. A 238 mFt-os beruházás során 1080 elavult lámpatestet cseréltünk korszerű LED-es lámpákra, s 500 db-os bővítésre is sor került. Az eredeti mennyiség cseréjét a megtakarítás fedezte s csupán az új fények és fogyasztásuk jelentettek többlet igényt. Megelégedésünkre szolgált, hogy más települések is igényelték tapasztalatainkat. Hasonló helyzet alakult ki a Sportcsarnokban, ahol a belső világítás LED-es korszerűsítése városi hozzájárulás nélkül a Magyar Kézilabda Szövetség támogatásának köszönhetően valósult meg.

Az intézményi megtakarításokat sok elemű program keretében értük el. Az iskolákban, Művelődési Központban, Sportcsarnokban, Szivárvány és Napsugár Óvodákban kazánokat cseréltünk, s a fűtérendszert korszerűsítettük. A Bölcsődében s a Minibölcsődében eleve modern, energiatakarékos fűtést alakítottunk ki. Jelentős előrelépés, hogy ezeken az intézményeken műanyagnyílászárókra cseréltük a régi ajtókat, ablakokat, s hogy sor került a homlokzatok és tetők szigetelésére is.

Hangsúlyos törekvésünk a minél nagyobb arányú alternatív energia felhasználás is. Az általános iskolában, bölcsődében, a városi uszodában és sportcsarnokban napelemeket helyeztünk el, sőt a nagy vízmelegítési igényt napkollektorok is biztosítják. Az Ecorisk Kft. által 2018-ban javasolt megtakarítási intézkedéseket 2021-ben áttekintettük, s most a még lehetséges lépéseket vizsgáljuk.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA