Napsugár és Horvát Óvoda felújítása – Sajtóközlemények

 

Sajtóközlemény

Elkezdődik a Napsugár és Horvát Óvoda épületének felújítása és bővítése Tökölön
2022. szeptember 9.

Tököl Város Önkormányzata a Széchenyi Terv Plusz Program TOP-Plusz-3.3.21 „Gyereknevelést támogató humán infrastruktúra fejlesztése” c. pályázati felhívás keretében sikeres támogatási kérelmet nyújtott be a Napsugár és Horvát Óvoda épületének felújítására és egy csoportszobával való bővítésére.
A projektet az Európai Unió és a Magyar Kormány 738,49 millió Ft vissza nem térítendő támogatásban részesítette, a támogatás mértéke 100%.
A 738,49 millió forint európai uniós támogatás segítségével megvalósuló beruházás során a tököli Napsugár Óvoda új csoportszobával kerül bővítésre és a teljes intézmény -a vele egy épületben található Horvát Óvodának helyt adó épület is – teljeskörű felújításra kerül.
A beruházás során megvalósul a meglévő épület energetikai korszerűsítése, a belső terek, térkapcsolatok átszervezése és a tetőszerkezet felújítása is. A projekt természetesen akadálymentesítést is tartalmaz. 
A megépítésre kerülő új épületszárnyban (223 m2) kap helyet az új csoportszoba, a nevelői szoba és a könyvtár. A bővítés ÖKO-szárnyként valósul meg: vályogvakolat (BIOKAY), fafödém, cellulóz födém hőszigetelés, a hideg oldalon zöldfal, napcsapda, és hőelnyelő-kisugárzó „trombe” fal beépítésével. 
Az energetikai korszerűsítés teljeskörűen érinti a meglévő épületet, melynek határoló falai és födémszerkezete hőszigetelést kapnak. Kis hajlásszögű magastető kerül az épületre, valamint napelemek. A radiátorok, vízvezetékhálózat, alapvezetékek, villamos hálózat, világítás teljesen felújításra kerül. A fejlesztés eredményeként az épület energetikai paraméterei jelentősen javulnak. 
A játszóudvari fejlesztések keretében kerítés épül a szomszéd lakóházakkal közös határon, mellé sövény kerül telepítésre növelve a zöldfelületet valamint segítve a „Madárbarát kert” kialakítását. Csapadékvíz szikkasztó cellák kerülnek elhelyezésre az udvaron, az összegyűjtött vizet locsoláshoz használják majd. Komposztáló és egy kis dombágyás is épül, ahol a környezeti nevelésre is mód nyílik. A környezetbarát közlekedés elősegítésére fedett kerékpártároló épül. A projektről bővebb információt a www.tokol.hu oldalon olvashatnak. 
További információ kérhető: hivatal@tokol.hu
A sajtóközlemény szövege PDF formátumban ide kattintva érhető el.

Projekt várható fizikai befejezésének dátuma: 2025. május 17.-e.

Meghívó – Projekt megnyitó  -2024. február 29.

…az élhető kisváros

akadálymentes