Tények és valóság

2024. április 27-én, szombaton 22,28 órakor este e-mailt küldtek a Polgármesteri Hivatalba egy idős néni elesését jelezve, s a lehetséges önkormányzati ellátások iránt érdeklődve.

Miután ez még abban az időpontban felkerült a facebookra, a valóságtól teljesen elrugaszkodott rágalomhadjárat indult az ügyet felhasználva.

Jelen tájékoztatóm a széles közvélemény számára készült.

Az érintett idős néni 2009. óta szociális étkeztetésben részesül. A szociális étkeztetést kiszállító munkatársunkkal napi kapcsolatban van. 2021-től heti egy alkalommal, pénteki napokon házi segítségnyújtásban részesül a Nyírfaliget Idősek Otthona által. Korábban kérte átmeneti elhelyezését a Nyírfaliget Idősek Otthonába, a tényleges beköltözés előtt azonban meggondolta magát, és nem vette igénybe a férőhelyet.

2022-ben a Család-, és Gyermekjóléti Központ Tököli Szolgálata, melyet Szigetszentmiklóssal közösen működtetünk, elindította a néni idősotthoni elhelyezését a Pest Vármegyei Zöldliget Egyesített Szociális Intézmény Ráckevei Otthonába. A kérelmet 2023-ban nyilvántartásba vették a Kiskunlacházi telephelyre, s arról adtak tájékoztatást, hogy a várakozási idő kb. 1 év.

A Zöldliget Egyesített Szociális Intézmény Ráckevei Otthon vezetésétől tapasztalt segítőkészség alapján kijelenthető, hogy az idős hölgy végleges elhelyezése is megtörténik a közeljövőben. Addig a Nyírfaliget Idős Otthoni férőhely igénybevétele bármikor lehetséges.

Mint látható, a kommentek semmilyen összefüggésben nincsenek a valósággal. Az idősellátás jogszabályban meghatározott feltételei Tökölön biztosítottak. Erre példa ez a konkrét ügy is.

A Polgármesteri Hivatal munkatársai, s a Családsegítő- és Gyermekjóléti Központ Tököli Szolgálata gondoskodnak az idős hölgy ellátásáról.